2020. máj 14.

Új szemüveg

írta: pistibacsi
Új szemüveg

május 14. csütörtök

Isten érdekében beszéltek álnokságot? Az ő érdekében beszéltek hamisságot? Neki akarjátok pártját fogni, vagy Isten mellett perbe szállni? Jó vége lesz-e, ha megvizsgál titeket? Becsaphatjátok-e, ahogyan becsapjátok az embereket? (Jó 13, 7-9)

Önmagatokat tegyétek próbára, hogy hitben jártok-e! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok. (2Kor 13, 5)

000000000000000000000rtl1.jpg

kép forrása: https://rtl.hu/rtlklub/xfaktor/hujber-david

 

Na, ha eddig nem lettem volna megosztó, akkor most valószínűleg az leszek. Mert még magamnak is ellent fogok mondani. Olvasd végig, kérlek, légy türelmes! Próbálom felépíteni a szöveget, hogy még az értelmes emberek számára is érthető, ugyanakkor hatásos és eredményes legyen.

Néhány napja írtam, hogy nem figyelem az úgynevezett „tehetségkutató” műsorokat, és bosszant a sok művileg előállított sztár. Nevén is neveztem az X faktort. Eddig még nem pereltek be, de nincs is akkora követő táborom, hogy legyen értelme.

Most sem azért teszem amit teszek, mert ettől félnék. Csak mert eljutottam egy felismerésre. Hogy Jóbot idézzem, „visszavonok mindent, és bűnbánatot tartok porban és hamuban”.

És most jön a következő vérlázító kijelentés: szerintem az RTL Klub igazi erkölcsi és kulturális értékeket közvetítő médium.

OLVASS TOVÁBB, NE KÁROMKODJ!

Mert miről is van szó?

Évtizedek óta értetlenül álltam a jelenség előtt, hogy miért kell direkt eleve szarnak csinált vásári gagyit tolni az emberek arcába, ha egyszer van művészileg értékelhető, valóságos kultúrát közvetítő és értékálló anyag is? Mármint konkrét emberek, akik az ilyesmit elő szokták állítani. De ők nem látszódnak, őket nem kérdezik, ők le vannak ejtve. Miért kell minden normális dolognak undergrundnak lennie? Nehogy már azt mondja nekem valaki, hogy nem lenne igény szépre, jóra és értelmes dolgokra!

Többnyire azt a választ kaptam a kommunikációs szakmához közel álló ismerőseimtől, hogy „erre van igény”, „ezért fizetnek a reklámokat megrendelő partnerek”. És ha nem ilyen műsorokat adnának, akkor nem lenne nézettség, (hallgatottság) azaz nem lenne reklám bevétel sem.

És mindig tovább kérdeztem, de ez mindig túl bonyolultnak tűnt, így érdemi választ soha nem kaptam arra, hogy ugyan miért ne lehetne a közízlést jó értelemben befolyásolni, azaz felfelé húzni. Vagyis miért muszáj mindennek a legalját megcélozni, és azt feltételezni az emberekről, hogy mind hülyék, igénytelenek, suttyók, akik lakodalmas gagyira vágynak, miközben szénné szolizott, szilikonos mellű csajokkal és kigyúrt macsókkal gyártott valótlanság show-k világában akarnak elmerülni?

Miért ne lehetne becsempészni valami értéket, még ha becsapós is, sőt, mindenki tudja, hogy becsapás? Hiszen a reklámok alatt úgyis kimennek a konyhába nassolni, meg sörért, vagy pisilni, vagy gyereket pofozni. És egyébként el kell mondanom, hogy valamelyik nap láttam egy rendkívül kreatív és jópofa reklámot, amin szétröhögtem magam, de már fingom sincs, hogy mit reklámozott. Ennyit a szakmázásról.

Amióta nem csak a kereskedelmi tévék nézhetetlenek, sőt, a „közszolgálatinak” mondottak a „kereskedelminek” való titulálást valósággal dicséretnek vehetnék, alig tudok tévézni. Pedig amúgy szeretnék. Plebejus vagyok, plebejus ízléssel megáldva. Legszívesebben romantikus vígjátékokat nézek. És nagyon szívesen néznék régi magyar filmeket nagy színészekkel. De ez úgy látszik, nem üzlet. Vagy jó zenéket hallgatni. De persze kinek mi a jó zene? Én speciel mindenféle zenét szeretek a gregoriántól a barokkon és klasszikusokon át a fúziós jazzig és a nívós technóig, pedig alapvetően rocker vagyok, a népzene meg alap, de amit zeneként nyomnak mostanában rádióban és tévében egyaránt, annak nagy része számomra egyszerűen környezetszennyeszés.

Sem az Izaura, sem a Dallas nem jön be. És nem annyira vagyok oda a lövöldözésért vagy a borzongásért sem. Így aztán többnyire mozicsatornákon, vagy ezredszer látott „Csengetett Mylord?” és „Murdoch nyomozó rejtélyei” epizódokon alszom el a kanapén. A macska néha már nincs is rajtam mire felébredek, mert azért neki is vannak igényei.

Na de miért írtam le ezt az egészet? Mert Jóbnak tele lett a töke azzal, hogy a barátai kegyes hazugságokkal próbálják mentegetni Istent. Miközben ő meg ártatlanul szenved.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy jó ügy érdekében hazudni ér. Legalábbis sokakkal együtt én is így gondolom. Például ilyesmi volt a zsidók rejtegetése anno. Ugye nem szükséges túlmagyarázni?

Istent meg nem kell megvédeni, mert …. na.

Viszont jó ügy érdekében csinálni egy mértéktartóan szájba rágós népnevelő trash realityt, az nagyon, de nagyon tökös dolog. Mondhatni menő. Maximális respect az RTL Klubnak és a show minden szereplőjének!

Hozzám csak mostanában jutott el, de valószínűleg sokak, akik néznek ilyen műsorokat, már el is felejtették. Remélem, az általam felfedezett erkölcsi tanulságból azért mégis maradt valami a kis lelkükben. Akik meg rajtam keresztül értesülnek róla, remélem érteni fogják.

Tavaly októberben történt.

Mert mit is csinált az RTL Klub? Egy úgynevezett tehetségkutató műsorba összehozott egymással négy viszonylag ismert embert. Egy igazán jó csajt: Dallos Bogi énekesnőt, egy szolid, ámde mégis bevállalós, tetovált, filozófus végzettségű nemzeti szupersztárt: Bye Alexet, és két, még éppen történelminek nem mondható időtávban felfedezett tehetséget Puskás Peti és Gáspár Laci személyében.

Ám a nagy truváj mégis az volt, hogy kiválasztottak egy „A mi kis falunk” sorozat Matyijára emlékeztető karcos szemüvegű, gátlásos srácot, Dávidot, aki alkalmi munkákból él, és azt is megtudtuk, hogy a bájos, duci barátnője jelentkezett a nevében, aki végig a háttérben sírva-nevetve izgult érte. „Valaki” szeretne lenni – válaszolja a kérdésre, hogy miért is indult a vetélkedőn.

Az énekléssel nincs hiba. Fürdőkádban nagyjából oké. Végtére is nem volt hamis. A zsűritagok közt mégis kialakul egy kis vita. A szerepek tökéletesen lettek kiosztva. A szép énekesnő, habár szimpátiájáról biztosítja a jelentkezőt, mégis úgy véli, hogy nem ezen az úton lehet „valaki” Dávidból. És másik két zsűritag is hasonlóan vélekedik.

Egyedül a roma származású Gáspár Laci tanúsít kivételezett empátiát, aki azt is észreveszi, hogy Dávid szemüvege homályos. Mint kiderül, nem bepárásodott, hanem javíthatatlanul karcos. Így aztán Laci nem csak egy „igen”-nel jutalmazza a nehéz sorsú és megélhetési gondokkal küzdő fiatalember bemutatkozását, hanem felajánl számára egy új szemüveget is.

Értitek? Egy cigány ember egy gádzsónak segít, ráadásul ő az, aki meggyőzi a zsűri többi tagját is arról, hogy adjanak esélyt ennek a fiúnak. Ez szerintem gyönyörű. Jól ki lett találva, és tisztelet minden résztvevőnek, aki bevállalta! És így kellene ennek működnie a valóságban is. Ezután is, meg fordítva is.

Na, most aztán dobálhattok, ha akartok. Mindenesetre gratulálok az RTL Klubnak. Egy kicsit már majdnem kezd hasonlítani arra, amire gondoltam. Persze azért attól még messze vagyok, hogy rendszeresen nézzem. Tudod, az a sok reklám. Némelyik vicces ugyan, de azért századszorra már egy kicsit uncsi. Pláne, ha pont nem akkor kell pisilned, amikor megy, hanem a századszor látott romantikus vígjátékod legmeghatóbb részénél.

Már csak normális zenéket és normális filmeket kéne adni úgy általában, persze a többi csatornán is, és nem csak főműsoridőben, mert eléggé felborult a bioritmusom ebben a vírusválságos időszakban.

Ja, Dávid! Ha eljut hozzád ez a poszt, aminek kicsi az esélye, de persze ez mindenki másnak is szól: Szeretném ha tudnád, hogy te már a születésed – sőt a fogantatásod pillanatától fogva – „VALAKI” vagy. Így, csupa nagy betűvel. Méghozzá az a valaki, aki helyetted senki más nem lehetne. Ha énekelsz, ha nem. Ha híres leszel, ha nem. És ez vonatkozik mindenki másra is, akár karcos a szemüvege, akár vadiúj, akár roma, akár gádzsó. Ha nem hiszed, tedd próbára önmagad!

 

 

 

 

Szólj hozzá