2020. júl 10.

Alkohol

írta: pistibacsi
Alkohol

Alkoholról és alkoholizmusról 1/7

istike_index.jpg

Elsőre mi jut eszünkbe róla? Méreg. Öl, butít és nyomorba dönt. Pusztítja a májat, az idegsejteket. Hatása van az emésztő rendszerre, a szívműködésre, keringésre, alvásra. Szinte nincs olyan életfunkciónk, szervünk és testrészünk, amelyre ne lenne káros hatással.

Megváltoztatja a személyiséget, agresszív, vagy épp befelé fordult lesz tőle az ember. Nem tudja elvégezni a munkáját. Elhanyagolja a feladatait. Függőséget okoz. Impotenssé tesz. Elveszíti az ember a munkáját, az otthonát, a legfontosabb emberi kapcsolatait, a családját, a barátait. Italra költi minden pénzét, és ha már nincs pénze, akkor csak annak él, még ha az utcán is, hogy italhoz jusson.

A részeg sofőr az egyik legirritálóbb karakter. Naponta hallunk híreket arról, hogy valaki ittasan balesetet okozott. Világszerte nagyon sok az alkoholista, de Magyarország előkelő helyet foglal el ezen a listán. A terhes és szoptatós anyák, a fiatal korúak és gyerekek alkohol fogyasztása különösen is veszélyes. Valamit tenni kell ellene.

Aztán egy másik olvasat: egy homokkő domb oldalába vájt pince előtti hűs, árnyas lugasban, vaskos tölgyfa asztalon, bepárásodott oldalú üvegkancsóban aranysárga nemes nedű. Én mellette ülök egy fatörzs talapzatú lócán, talpas pohárral a kezemben. Mélyet szippantok a friss levegőből, csodálom a felhők lomha vonulását az óceán kék égbolton. Körkörös mozdulatokkal örvényt kavarok az öblös pohárban, majd beleszimatolok, és élvezem a felszabaduló friss, gyümölcsös illatokat. Aztán ajkamhoz érintem a poharat, és nyelvemmel is megízlelem a nap-érlelte szőlő semmihez sem hasonlíthatóan csodás, tölgyfahordóban érlelt levét.

A fenti szöveg egy hét részesre tervezett sorozat első, bevezető darabja. A további témák: 2 Mi az a függés? 3 Kiből mit hoz ki az alkohol? 4 Összefüggésben van-e a hittel, megtéréssel? 5 Ki miért iszik? 6 Antialkoholista apostolság? 7 Az alkohol egy vegyület.

A tematikus esszék hangzó formában is megtalálhatók a youtube csatornámon. Íme az első rész:

 

istike_index_1.jpg

 

Szólj hozzá