2020. dec 07.

Mikulási istentisztelet

írta: pistibacsi
Mikulási istentisztelet

más tollával ékeskedem

2020. december 6-án, ádvent második vasárnapján a Balassagyarmati Evangélikus Egyházközségben szupplikáció volt. A szupplikáció a teológusok prédikációs gyakorlata, amelyet általuk választott, és őket fogadó gyülekezetekben végeznek. Ez alkalommal

Haba Gábor

az Evangélikus Hittudományi Egyetem másoddiplomás teológus-lelkész szakos hallgatója hirdette az igét Jakab levelének 5-fejezetéből a 7-től 11-ik versig terjedő textus alapján. Mind a helyi lelkész - jómagam - mind a gyülekezetek tagjai - Gábor ugyanis nem csak Balassagyarmaton, hanem délután Ipolyvecén majd Szécsényben is szolgált az istentiszteleteken - nagy örömére.

A templomba járóknak élmény egy kis változatosság, a lelkész számára pedig felüdülés, hogy most nem ő van a szószéken, hanem maga is nyitott fülekkel és nyitott szívvel figyelhet Isten szavára, amely egy szolgatársa ajkán fogalmazódik meg.

A délelőtti balassagyarmati istentiszteletet, melyet a gyülekezeti teremben, ismertebb nevén "Luther házban" tartottunk, videóra rögzítettük, és annak szerkesztett változatát osztom meg most a kedves érdeklődőkkel. Aki rászánja ezt a fél órát, annak lehetősége nyílik elmélyülten imádkozni, ismert, szép ádventi énekeket énekelni, együtt mondani a "hiszekegyet" és a "miatyánkot" másokkal, elmélkedni Jézus közelgő visszajövetelén, az arra való felkészülésen. Az igehirdetést figyelve pedig Szent Miklóstól Jónás és Jób példáján keresztül Márai Sándor mély bölcsességéig több találó illusztráció segítségével juthatunk el a mondandó megértéséig és elmélyítéséig.

Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe, aki szeretne előbbre jutni a türelem gyakorlásában, a panaszkodásról való leszokásban, az állhatatosságban.

A képre kattintva megtekinthető a videó (hossza: 33' 34"):

20201206_194258.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

budapest ítélet keresztény evangélikus balassagyarmat türelem állhatatosság ádvent Jézus Mikulás Újszövetség jakab levele Szent MIklós