2021. jan 01.

Mégis, milyen alapon?

írta: pistibacsi
Mégis, milyen alapon?

Újévi gondolatok

"Mit pedálozol? Miért nem igyekszel jobban? Kapd már össze magad! Vegyél már vissza!" - Záporoznak a jóindulatú megjegyzések mindenfelől. Te meg csak kapkodod a fejedet. Néha a legközelebbi barátaid is cserben hagynak. Vagy azért, mert nekik is megvan a maguk baja, vagy mert egy kicsit irigyek rád, vagy mert lesajnálnak, vagy titkon ők is azt gondolják rólad, amit az ellenségeid, csak nem mondják a szemedbe.

blog_index.jpg

Nem mindenkinek adatik meg, hogy jó pedigrével szülessen. Sőt, néha a legjobb származás sem jelent megingathatatlan biztonságot. Vagy akkor számolj a saját képességeiddel, szorgalmaddal, teljesítményeddel? Tegyél le valamit az asztalra?

Megtörténik, hogy mindhiába, mert senkit nem fog érdekelni. Vagy ha mégis, és valahol kőbe vésték, vagy bronzba öntötték a nevedet, elég egy botlás, hogy kegyvesztett légy. Persze az sem ritka sajnos, hogy olyasmit követ el valaki, ami sokkal több botlásnál, csak azt hitte a szerencsétlen pára, hogy egy bizonyos szinten felül már mindent szabad.

Pedig nem.

Néha elég egy félreértett szó, és máris acsarkodni kezdenek az acsarkodni vágyók. Aztán visszaveszik a díszpolgárságodat, te meg húzhatsz el a tengeren túlra. Na igaz, hogy van olyan pixis, amiből éppenséggel kiesni dicsőség. Elveszteni valamit azonban nem kellemes dolog. Pláne, ha megtapasztalod, hogy akár van sapka, akár nincs, mindenképpen te vagy a hunyó. Győztél?

A franc egyen meg!

Vesztettél?

Mekkora egy lúzer vagy!

Igyekszel jól végezni a munkádat?

Vedd már észre, hogy sok vagy!

Igyekszel jól végezni a munkádat?

Nem látod, hogy kevés vagy?

"Mit pedálozol? Miért nem igyekszel jobban? Kapd már össze magad! Vegyél már vissza!" - Záporoznak a jóindulatú megjegyzések mindenfelől. Te meg csak kapkodod a fejedet. Néha a legközelebbi barátaid is cserben hagynak. Vagy azért, mert nekik is megvan a maguk baja, vagy mert egy kicsit irigyek rád, vagy mert lesajnálnak, vagy titkon ők is azt gondolják rólad, amit az ellenségeid, csak nem mondják a szemedbe.

Majdnem negyven éve, amikor elkezdtem a főiskolát, amit hamar abba is hagytam, mindjárt tanév elején elvittek minket egy hétre szüretelni. Jó buli volt, szabad levegőn dolgoztunk napközben, esténként meg söröztünk. Az utolsó nap, hazaindulás előtt a tesitanár felsorakoztatott minket. Frissen leszerelt előfelvételis katonaként nem volt szokatlan számomra, hogy felnőtt létemre még mindig taknyos kölyökként bánnak velünk. Járt viszont a tankörünkbe egy idősebb srác, akinek már családja volt. Mivel egy távolabbi városban lakott, elindult a vonathoz, le ne késse a csatlakozást. Amikor a tanár ezt megtudta, magából kikelve üvöltötte:

Milyen alapon?

Tényleg: milyen alapon csinálsz ezt vagy azt? És milyen alapon merészelsz nem megtenni valamit, amit elvárnak tőled? Milyen alapon vagy olyan, amilyen? Milyen alapon vagy más véleményen? Milyen alapon merészelsz gondolkodni? Milyen alapon mered élni a saját életedet, csak úgy, engedély nélkül? Milyen alapon hiszed, hogy oda tartozol, ahová csak egy bizonyos pedigrével, vagy teljesítmények felmutatásával lehet bekerülni?

Milyen alapon építkezel? Ismered ezt az alapot? Tudod, mivel jár erre építeni? Tudod, milyen reményre jogosít fel? És azt is tudod, hogy mit hagyhatsz nyugodtan figyelmen kívül abból a sok mindenből amit mások mondanak?

Némelyek tisztelnek, szeretnek, követnek, isszák a szavaidat, és elhalmoznak kedvességgel? Mások meg szánakozóan, vagy megütközve csóválják a fejüket rajtad? Legyintenek és gúnyosan vigyorognak a hátad mögött? Csak röhögve ejtik ki a nevedet? Soknak tartanak? Kevésnek tartanak? Jobban kéne igyekezned? Vissza kéne venned? El kéne menned? Ott kellene maradnod? Milyen alapon cselekszel másként? Hogy mered te is azt csinálni? Majmolsz? Vagy csúfolsz? Milyen alapon hagyod figyelmen kívül mások véleményét? Milyen alapon próbálsz mindig másoknak megfelelni? Mit remélsz ettől az alaptól? Mit remélsz attól, amit rá építesz? Meddig tart? Mit bír ki? Elveszthetsz mindent? Vagy nincs veszteni valód?

Nincs jobb pedigré, mint Ábrahám utódának lenni. És bármilyen hihetetlenül hangzik is elsőre, mégsem lehetetlen. Sőt, egyszerűbb, mint gondolnád. És ebből a pixisből nem fogsz kiesni. Ha mégis kiderülne rólad valami, vagy nagyot botlanál, akkor is van visszaút. Láttunk már ilyet. Persze azért ezt inkább ne próbáld ki otthon. Vagy csak felnőtt felügyelete mellett.

De mégis, hogy jössz te ahhoz, hogy meghallgasd az újévi prédikációmat? Ja, hát úgy, hogy szeretettel ajánlom megtisztelő figyelmedbe:

index_ujevre.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

újév evangélikus kereszténység alap balassagyarmat krisztusi alap hitbizonyosság