2021. jan 02.

Ünnepi összefoglaló

írta: pistibacsi
Ünnepi összefoglaló

Visszatekintés és előre indulás

A Balassagyarmati Evangélikus Egyházközségben tartott nyilvános istentiszteletek és bibliaórák linkjei 2020. ádvent első vasárnapjától 2021. Újév ünnepéig

 

 index_masodika.jpg

 

Ádvent 1 (nov 29.) Szerettem a Vörösmarty téri forgatagban forralt borozni. Most meg nem szólnak a harangok? Nem állítunk karácsonyfát? Nem rakjuk ki a betlehemes házikót? Hogy lát minket az Isten? Isten bírái lehettünk? Az ő szemével láthatunk? Mi köze az ablakom alatt kinyílt rózsának az életünkhöz? A szó tényleg elszáll? Kihez mehetnénk?

https://youtu.be/WVOAfZgabw0

 

Nebántsvirágok (nov 30.) Hétfő reggeli áhítat. Páriákról, csúfolásról, meg hogy az csúnya dolog. Meg aztán valamilyen módon minden ember lehet pária. A páriák iránti együttérzés összefügg saját megismerésünkkel.

https://youtu.be/AezNwPh2XDA

 

Majdnem Mikulás (dec. 3.) Bibliaóra Jézus békéjéről, ami nem olyan, mint a világ békessége. A botlás is lehet lehetőség arra, hogy észre vegyük magunkat. Ezért sosem szabad feladni a reményt. Melyek a keresztény értékek, és mit jelent azokat képviselni?

https://youtu.be/6bFTMG-gg-Q

 

Ádvent 2. vasárnapja (dec. 6.) Haba Gábor teológus hallgató szupplikációs igehirdetése

https://youtu.be/zd0Ldn8D1fA

 

advent3 (dec. 13.) Börtön és börtön között van különbség. Nem mindegy, hogy sikkasztásért, gyilkosságért, vagy az igazságért ül-e valaki. Keresztelő János és Pál apostol is volt börtönben. Nem mindig szégyelljük azt, amit pedig kéne. És sajnos néha szégyenkezünk amiatt, amiért inkább hálásak lehetnénk. Megzakkant várakozásba robban be az evangélium.

https://youtu.be/h1Az1V-pPBk

 

Isten csudája (dec 17.) Mennyi a valószínűsége annak, hogy kihúzzák a lottón az 1, 2, 3, 4 és 5 számokat? Isten a törvények felett áll? Hol történnek az igazi csodák? Lehet keresztény konzervatív egy LMBTQ ember? A fiúknak tényleg fütyijük, a lányoknak meg puncijuk van? Az élettel, vagy a halállal van-e kapcsolatban inkább a hatalom? Krisztus ott lehet akár a pogányok között is?

https://youtu.be/NMqh7_al4jA

 

Ádvent 4. vasárnapja (dec. 20.) Tényleg létezik az élet fája? És oda is mehetünk hozzá? Nem mese ez gyermek. Aranyos az a kisded a jászolban, és szépek a hozzá szóló énekek, de most nem őt várjuk vissza. Karácsony üzenetéhez hozzátartoznak az angyalok, de előttük nem kell leborulni, mert Isten szolgái ők. Mi is azok lehetünk.

https://youtu.be/quUQh9AweDw

 

Bibliaóra (dec. 23.) A hatalmas Istennek van ideje és figyelme ránk. Érdemes erre rácsodálkozni.

https://youtu.be/LdusemU8tpw

 

Szenteste az udvadon (dec. 24.) Karácsony tényleg a szeretet ünnepe

https://youtu.be/9-WUj-YmdVQ

 

Karácsony első napja (dec. 25.) Dicsőséget szerezni magunknak, a hazának, stb. És ehhez képest isten dicsősége. Az emberi dicsőség keveseké. Isten dicsősége pedig mindenkié.

https://youtu.be/XEubRtA8gXo

 

Karácsony második napja (dec. 26.) Az egymás iránti szeretet Isten munkálkodásának a jele. Néha csak arra van erőnk, hogy elfogadjuk, vagy elszenvedjük a másikat. És ez egyáltalán nem baj. A baj az, amikor nem fogadjuk el, nem szenvedjük el egymást.

https://youtu.be/As1hoQGIslw

 

Karácsony utáni vasárnap (dec. 27.) Tanítványi küldetés. Lehetőségeink és felelősségünk. A személyes vonatkozások és korlátok komolyan vétele. Az egyház külső kereteinek átalakulása. Mindennapi csodák és gyógyulások.

https://youtu.be/3HGVCCeny_k

 

Búék2021 (dec. 29.) Szilveszteri műsör – duma nosztalgiázással és dicsekedéssel, emlékfoszlányok az elmúlt 11 év, különösen is az utolsó három év videóiból

https://youtu.be/rTa3XeluWk4

 

óév este (dec. 31.) Jézus nagyon mást és másképp tett, mint saját korának vallásos elitje. Hogyan viszonyulunk a szokásainkhoz és az elvárásokhoz?

https://youtu.be/AuRArEKwBTE

 

2021 újév (jan. 1.) Milyen alapra építünk? Nagyon nehéz hivatás a keresztyénség? Vagy sokkal inkább megajándékozottság? Nagyon jó helyen van az életünk Krisztusnál.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-U9SH08Jz4

 

 

 

 

Szólj hozzá

evangélikus keresztyén balassagyarmat