2021. jan 29.

Méltán

írta: pistibacsi
Méltán

„Azok közül, akik a föld porában alszanak, sokan felébrednek majd: némelyek örök életre, némelyek gyalázatra és örök utálatra.” (Dán 12, 2)

„Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.” (Rm 6, 23)

bosch_index.jpg

 

A tegnapi igék alapján nem volt nehéz belátni, hogy a lelki üdvösség nem megérdemelt jutalom, vagy megszolgált bér, hanem ajándék Istentől. Méghozzá érdemtelenül kapott ajándék.

Felelőtlenség lenne azonban említés nélkül hagyni, hogy életünkben vannak azért olyan dolgok is, amelyek igenis valamiféle ok-okozati láncolatba illeszkednek. Az ősi keleti vallások ezt karmának nevezik.

Tetteinknek következménye van

Ha az ingyenes kegyelem örömüzenete alapján valaki úgy okoskodna, hogy „Nosza! Ha tényleg van Isten, akkor úgyis ingyen kegyelemből üdvözít, az érdemtelenségünk ellenére, akkor gyerünk csak, próbáljuk ki, milyen is gazembernek lenni! Sőt, ha már lúd, akkor legyen kövér! Tegyük a legaljasabb, legelvetemültebb dolgokat, és közben a szemünket forgatva legyen minden második szavunk a „jóisten”!” - no, szóval aki így gondolkodik, és tényleg meg is teszi – habár én nehezen tudom elképzelni, hogy létezhet ekkora türhőség – az bizony nagyon melléfog. Mert ha az üdvösség nem is érdemek alapján van, de a gonoszságnak bizony van fizetsége. És ez a halál.

Első körben a bibliai bűneset juthat eszünkbe, miszerint a tiltott gyümölcs élvezete behozta az Isten által eredetileg tökéletesen jó teremtésbe a mulandóságot.

Fura módon azonban most az időben korábbi szöveg, Dániel könyvének idézete tűnik teológiai-etikai reflexiónak, azaz továbbgondolásnak. Ő ugyanis nem csak azt mondja, hogy azért kell meghalnunk, mert Isten így büntet minket az eredendő bűnért, hanem a feltámadás fogalmát is bevezeti, méghozzá isteni ítélettel egybekötve.

Ahogyan a halál nem rejtheti el Isten örökkévaló szeretete elől az ő választottait, ugyanúgy viszont nem nyújt menedéket azok számára, akik módszeresen az ő akarata ellenében embertársaik kárára élősködnek és erőszakoskodnak. A magas rangú náci háborús bűnösök némelyikének fogába rejtett cián kapszulája talán elmenekítette őket a földi bírák ítélete elől, de Isten számonkérése elől nem.

Ébredni egy rémálomból – csodálatos érzés. De arra ébredni, hogy felelősségre vonnak mindazért, ami gonoszságot elkövettél, rémálom.

Most még van lehetőség a megtérésre. Erre bátorít Zákeus, a korrupt jerikói fővámszedő története. Kívánjuk tehát magunknak a legjobbat. És soha ne feledkezzünk el arról, hogy a makacs ragaszkodás az igazságtalansághoz, a legbiztosabb út a kárhozatba.

Mert mindnyájan meghalunk egyszer, ezt tudjuk. Van viszont feltámadás, hiszen Jézus legyőzte a halált. A feltámadás azonban nem mindeni számára jó hír. Mert ítélet várja őket. Pedig van ilyen is. Ahogy a bűnnek nem csak az áldozatokra nézve van következménye, hanem a bűnösre is. És erre valószínűleg velem együtt minden jó érzésű ember azt mondja, hogy

méltán

 

 

 

 

 

kép forrása: https://up.444.hu/2017/05/30/az-utolso-itelet-es-a-het-fobun-8-in-1-vegelathatatlan-borzalmak-es-merhetetlen-szenvedes

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

evangélikus balassagyarmat