2020. júl 11.

Mi az a függés?

írta: pistibacsi
Mi az a függés?

Alkohol és alkoholizmus 2/7

istike_index.jpg

A Biblia tanúsága szerint az első részeg Noé volt. Egyik fia kinevette, a másik kettő pedig tapintatosan és szemérmesen elfedte apjuk önmagából való kivetkőzöttségét. Lótot a saját lányai itatták le, hogy öntudatlan állapotában közösülhessenek vele. De csak azért, mert azon a környéken nem volt férfi, és ők nem szerettek volna gyermektelenül megöregedni. Érdekes történet ez is a manapság sokat emlegetett bibliai családmodell jobb megértése szempontjából.

Inni ittak tehát régtől fogva az emberek. Noé története is arról tanúskodik, hogy az alkoholos italok legősibb és legegyszerűbb előállítási formája a gyümölcsök, elsősorban a szőlő levének erjesztése. A sör készítése már egy kissé összetettebb technológiai folyamat. Leleményességre volt szükség ahhoz, hogy gabona magvakat, hajtásokat, csírákat pörköljenek, erjesszenek, főzzenek, míg elérik a kívánt eredményt.

A lepárlás, vagyis a spiritusz, a „lényeg” koncentrált formában való előállítása egy további lépés eredménye. Általánosságban elmondható, hogy a tudatmódosításnak minden földrészen, minden kultúrában és minden vallási háttéren meg voltak a hagyományai ősidőktől fogva.

Talán a mai civilizáció hozta magával, hogy jelentőségteljesebbé vált ez a téma. Mégpedig abban az értelemben, hogy a tudatmódosító szerek használata nem csak egyszerűen része az életünknek, hanem veszélyekkel is jár, sőt, ez a téma kifejezetten hangsúlyos etikai problémává nőtte ki magát. És ennek végeredményben örülhetünk, és ezt egy fejlődés eredményeként ünnepelhetjük.

Főként, ha arra gondolunk, hogy régen a csata előtt a katonákat leitatták, vagy bedrogozták, hogy mintegy élő fegyverekként lehessen használni őket, akik nem gondolkodnak, csak vakon végrehajtják a parancsot, és rohannak embert kaszabolni, ami közben nagy valószínűséggel őt magát is lekaszabolták.

Ehhez képest most egy csomó olyan tevékenység létezik, amelynek a végzése kifejezetten tilos bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt. Ez azt jelenti, hogy a tudatosság, a józan belátás és megfontoltság nyer egyre inkább teret a becsukott szemmel, ordítva halálba rohanással szemben.

De mi a helyzet az alkohol függőséggel? Nem műbalhé ez az egész? Már maga a kifejezés is! Hiszen régebben egyszerűen azt mondták valakire, hogy részeges, vagy borissza. Jézusra is mondtak ilyet. Úgy tudjuk, hogy a hunok nagy vezére Attila sem vetette meg az italt, sőt talán halálát is ez okozta. Csakúgy, mint minden idők egyik legjelentősebb csillagászáét, Tycho Brache-ét is, akinek mérési eredményeire építette Kepler a saját munkáját.

Luther saját bevallása szerint is rendszeres sörfogyasztó volt, de éjszakai vánkosául azért a jóféle rajnai vörösbort sem vetette meg. És nem ám a Czeizel doktor által is javasolt egy pohárkával. Az ő Római levél kommentárjának hatására megtérő John Wesley viszont csak olyan prédikátorokkal volt hajlandó együtt dolgozni, akik elkötelezték magukat az absztinencia és a heti két böjti nap megtartása mellett.

A mai orvostudomány szerint már a rendszeres alkohol fogyasztás is addikció, függetlenül a mennyiségtől. De könyörgöm, akkor az evés is függőség? Vagy a levegővétel? Ráadásul emellett számtalan további szenvedélyt, addikciót tart számon az orvostudomány. Van aki valamelyik drogot, van, aki a szerencsejátékot, van, aki a munkát, van, aki a dohányzást tolja túl, de beszélnek kapcsolatfüggőségről ugyanúgy, mint adrenalin függésről, amit azokkal az emberekkel kapcsolatban szoktak emlegetni, akik rendszeresen keresik az öncélú veszélyhelyzeteket, vagy extrém sportokat űznek.

Schleiermacher szerint a vallás a feltétlen függés érzése. Tehát a függőséget magát, mint olyant, úgy tűnik, nem lehet kiküszöbölni az életünkből. Valamitől vagy valakitől mindenképpen függünk. Kérdés, hogy kitől, mitől, és melyiktől mennyire?

Az elmélkedés hét részből áll. Ez a második. A teljes tematika:1 Alkohol 2 Mi az a függés? 3 Kiből mit hoz ki az alkohol? 4 Összefüggésben van-e a hittel, megtéréssel? 5 Ki miért iszik? 6 Antialkoholista apostolság? 7 Az alkohol egy vegyület.

Jelen szöveg hangzó formában a youtube-on:

 

istike_index_2.jpg

 

 

Szólj hozzá