2020. júl 13.

Kiből mit hoz ki az alkohol?

írta: pistibacsi
Kiből mit hoz ki az alkohol?

Alkoholról és alkoholizmusról 3/7

 

istike_index.jpg

A leggyakrabban említett példa az alkohol hatására agresszívvé váló családfő, aki a kocsmából hazatérve kérdés és köszönés nélkül ütlegelni kezdi a feleségét és/vagy gyerekeit is, üvöltözik velük, folyamatos rettegésben tartja őket, pokollá teszi az életüket. Nagyon sokan élnek bántalmazó kapcsolatban, vagy bántalmazó családban.

Sok esetben az önálló döntésre elvileg képes felnőtt házastárs sem tud, vagy nem mer kimenekülni ebből a szörnyű helyzetből. Inkább tűr, próbál együtt élni a napi borzalommal. A gyerekeknek esélyük sincs. Azaz, olvastam már olyanról, hogy egy kiskamasz saját maga kérte állami gondozásba vételét, hogy távol tartsa magát az őt rendszeresen összeverő apjától. Bátor, és felnőtteket is megszégyenítő lépés volt ez részéről.

Ismerünk olyan tapasztalatokat, amikor egy-egy túlságosan erősre sikerült fizikai erőszak után a kijózanodott agresszor észbe kap, magába száll és erős elhatározást hoz. Tart ez néha egy-két hónapig, vagy akár néhány évig is. És ilyenkor fáradt örömmel beszélik a környezetében élő, őt ismerő embertársai, családtagjai, barátai, kollégái, hogy „milyen normális tud lenni ez a Béla, amikor nem iszik”. Megjavítja a csöpögő csapot, a porszívót és a kislánya beszélő Barbie babáját, kiviszi a szemetet, sőt, még kisebb bevásárlást is rá lehet bízni néha. És levonják a következtetést, hogy „lám-lám, csak az alkohol miatt olyan goromba, amúgy egy rendes ember”.

Pedig legtöbb esetben mindez csak a pillanatnyi megszeppentség, a következményektől való félelem, vagy átmeneti szégyenérzet eredménye. Addig tart, amíg nem éri egy újabb olyan impulzus, ami visszazökkenti őt a számára normális kerékvágásba. Az úgynevezett rendes emberség olyan, mint a kötéltánc. Persze vitathatatlanul jobb, ha egy ideig elmaradnak a kék-zöld foltok a családtagok testéről, de instabil állapot ez. És feszültséggel teli.

De ugyan mi mást tudna az ember, ha egyszer tehetetlen, mint időről időre hagyja becsapni magát a látszattól. Mert hát élni kell, és a sárga csekkek azok meg ugye jönnek csőstül csomóstul. Az alkohol valószínűleg nem hoz ki semmi olyat az emberből, ami már eleve ne lenne benne. Ha tehát tartós megoldást szeretnének mondjuk agresszív, antiszociális viselkedésre, akkor máshol kell keresni a megigazítandó alkatrészt. Nem elég a kényszer önmegtartóztatás.

Van aztán olyan is, hogy valaki befordul, és épp az ital hatására lesz depressziós. Mint a Kis herceg alkoholistája: Szégyellem magam, hogy iszom, és iszom, mert szégyellem magam. Apa azért iszik, mert te sírsz. Egy mondatnyi hódolat kijár Puzsér Róbertnek és Farkas Attila Mártonnak.

De azért ne legyünk igazságtalanok: még a Bibliában is olvasunk olyat, hogy a bor felvidít, ragyogóvá teszi a szemet. Sőt, Pál apostol kifejezetten ajánlja tanítványának, Timóteusnak, hogy gyomorpanaszaira tekintettel éljen egy kevés borral. Ez a „kevés” igazán teli találat. Mert mindenkinek szól. Annak is, aki undorodva fordul el még a legnagyobb szakértelemmel elkészített különleges minőségű bortól is, és annak is, aki nem kevés borral él, hanem sok pálinkával és minden egyébbel.

Tehát igen, az alkohol hatása lehet az is, hogy az ember jókedvű lesz tőle. És a jókedv, a vidámság az bizony jó dolog. Persze itt sem szabad megfeledkezni arról, amit a Piramis „Őszintén akarok élni” című dalában Révész Sanyi énekelt: „Jókedvem senkit ne bántson”. A féktelen jókedv, ami nincs tekintettel a másik emberre, felér egy agresszióval.

Egyébként olyan is van, hogy valaki kifejezetten alkohol, vagy más tudatmódosító hatása alatt tudja jól végezni a munkáját. A már előző részben említett Hegel is rágcsált valamit az előadásai alatt. Na, erre mondhatná egy archetipikus magyar férfiember, hogy „annyit is ér a filozófia”. Kétségtelen, egészen bizonyos vagyok benne, hogy toronydaru kezelő, vagy CNC hegesztő biztosan nem lehetett volna.

Belőled általában mit szokott kihozni az alkohol? Már arra gondolok, amit te iszol meg, nem arra, amit a másik. Hehehe. Érdemes figyelni. Persze ha nem iszol, akkor felesleges kipróbálni. Meg lehet lenni pia nélkül. Szóval úgy értem, hogy az alkohol nem létfontosságú tápanyag. Örülj neki, ha tudsz normálisan viselkedni és jókedvű vagy. Ez ugyanis nem is annyira természetes.

Csak mert alkohol nélkül, és az alkoholt, meg az alkoholistákat megvető emberek között is rengeteg a vállalhatatlanul hülye, agresszív, tolakodó fráter. És ők nem szeppennek meg tetteik következményén, és még a következményektől való félelem sem tartja vissza őket, mint a korábban említett Bélát, sőt, az ilyeneknek még szégyenérzetük sincs. Mert meg vannak győződve róla, hogy ők pusztán attól, hogy nem isznak, máris jók és erkölcsösek.

Belőled mit hoz ki az ital? Belőled mit hoz ki a józanság?

 

Youtube videó:

istike_index_3.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá