2020. jún 05.

No comment

írta: pistibacsi
No comment

június 5. péntek

Könnyem lett a kenyerem éjjel és nappal, mert egész nap ezt mondogatják nekem: Hol van a te Istened?

(Zsolt 42, 4)

Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. (2Kor 12, 9a)

kotta.jpg

szarvasos kép forrása: https://matricazdfel.hu/termek/szarvas-matrica-4/

 

Legszívesebben tényleg azt írnám, hogy „no comment”. Hiszen két annyira ismert és gyakran idézett bibliai mondat került elénk ma, hogy ezekről biztosan még a templomba nem járó emberek is tudnának egy csokorra való magyarázatot, illusztrációt, és még csak nagyon keresgélniük sem kellene az emlékezetükben. Ki ne hallotta, vagy énekelte volna sokszor ezt a gyönyörű genfi zsoltárt Szenczi Molnár Albert fordításában? És hányszor vigasztalja Pál apostol legendássá vált szavaival magát, vagy hitsorsosát a keresztyén ember, amikor nagy a baj, és igencsak maga alatt van!

Ízlelgessük a szavakat: „könnyem lett a kenyerem”. Amikor az ember nyeli a könnyeit, elszorul a torka, és egy falatot sem tudna megenni. Van aki nem ismeri ezt az érzést?

„Mikor elhagytak, Mikor a lelkem roskadozva vittem...”

Na, ugye ez is egy ilyen rengetegszer hallott mondat. A bohém életű Ady Endre is megtapasztalta ezt. Sőt, ez a bohém életű Ady Endre, akiről azóta Partiumban, Szatmár megyében lévő szülőfaluját elnevezték, bibliai veretű szavakkal fogalmazza meg lelki tapasztalatát:

„Csöndesen és váratlanul. Átölelt az Isten”

Még őt is. Nesze neked.

Aztán itt van ez az erő és erőtlenség téma. A csöppet sem bohém életű, sőt nagyon is rigorózus erkölcsű Pál apostol azzal dicsekszik, hogy nem megy neki. Falakba ütközik, kudarcokat vall, néha alig bírja vonszolni magát a testében lévő tüske miatt, amiről nem fél kimondani, hogy ez maga a Sátán angyala. Aztán így folytatja:

„Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban, mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős"

Még ő is. Nesze neked.

Mondom én, hogy jó ez a „no comment”. Tényleg nem kell több szó. Hallgasd meg az éneket, vagy akár énekeld is együtt a kórussal. Egy picit elmélkedj az életedről. A múltbeli dolgokról, hogy miért vagy hálás, mit szeretnél – ha lehetne – megváltoztatni vagy visszacsinálni. A jelenért, hogy épp mi bánt, és mi ad mégis bátorítást a továbblépéshez. A jövőt hagyjuk. Isten kezében vagyunk. Tényleg „no comment”.

 

 

Szólj hozzá