2020. máj 14.

Vajon

írta: pistibacsi
Vajon

május 15. péntek (hát ez egy kicsit előbb megyen, interaktivitás végette reményibe)

Akkor segítségért kiáltottunk az Úrhoz, atyáink Istenéhez, az Úr pedig meghallotta szavunkat, és meglátta nyomorúságunkat, gyötrelmünket és sanyarú sorsunkat. (5Móz 26, 7)

Vajon Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal kiáltanak hozzá? És várakoztatja-e őket? (Lk 18, 7)

hatterkepnek.jpg

A „vajon”-nal kezdődő mondatok nagyjából olyanok, mint az „ugye”-vel kezdődőek. Költői kérdések. Vagyis nagyon erős állítások, kérdésnek álcázva. És pont azért vannak kérdésnek álcázva, hogy véletlenül se lehessen kislisszolni a válaszadás elől.

Mert ha valaki azt mondja, hogy „de márpedig Isten igazságot szolgáltat választottainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak és nem várakoztatja őket”, akkor erre maximum egy ásítás a felelet. És már nem is emlékszem, hogy mi volt a téma. Mint reklámblokk után folytatni a filmnézést, miközben egy rántottát is készítettél. Ja, hogy valaki átkapcsolt egy másik csatornára? Fel sem tűnt. Ha egy kicsit éberebb vagy, akkor azért minimum felröhögnél. Ja, tényleg?

Hogy Isten igazságot szolgáltat a választottainak? És nem is várakoztatja őket? Hát azért eggyel közülük szívesen elbeszélgetnék, mert én még nem találkoztam eggyel sem. Mert láttam már olyan félnótást, aki éjjel-nappal Istenhez kiáltott, de valószínűleg elnézte a házszámot, mert nem csak hogy várakoznia kellett, hanem röhejessé is vált. Semmi választ nem kapott.

Nagy esély van rá, hogy nem volt kiválasztott az illető. De hol laknak ezek a kiválasztottak mégis? A Himalája legmagasabb csúcsai felett? Vagy a Mariana árokban kellene még mélyebbre ásni, hogy valami Verne Gyula fantáziájában megszületett különleges helyen megtaláljuk őket?

Komolyan, ha nem Jézus szájába adva olvasnám ezt a mondatot, akkor így viccelődnék vele. De őt azért eléggé szeretem, és bízom benne. Csak tudja, mit beszél.

 

***

 

Tudjátok mit?

Nem fejezem be.

Nem próbálok megnyugtató választ adni.

Várom a megoldásokat kommentekben.

Egy kicsit gondolkozzunk együtt.

 

***

 

Szólj hozzá