2021. ápr 30.

Biztató szavak 24.

írta: pistibacsi
Biztató szavak 24.

evangélikus bibliaolvasó Útmutató – április 30. péntek

„Uralma növekedésének és a békének nem lesz vége” (Ézs 9, 6a)

„Ezt az igét küldte Izráel fiainak, amikor békességet hirdetett Jézus Krisztus által. Ő a mindenség Ura!” (Apcs 10, 36)

mindenkie.jpg

Néha úgy érzem, mintha előléptem volna valamiféle „életmód tanácsadóvá”. Hiszen osztom itt az észt. Ráadásul gyakran akarva-akaratlan ellene mondva azoknak a nagy igazságoknak, amik általában elfogadottak az emberek között. Remélem azonban, a kedves Olvasó észrevette, hogy szó sincs itt életmód tanácsadásról, vagy

észosztásról

Ez itt sokkal kevesebbre vállalkozik. Inkább afféle hangos gondolkodás oly módon, ahogy én látom a dolgokat, saját magam számára. Épp ezért az életmód tanácsadásnál akár sokkal több is lehet. Mert nem ideig való, hanem örökkévaló dolgokról van szó. Hú! Hiszen akkor ez még nagyobb felelősség!

Ha valaki csak abban a témában ad rossz tanácsot, hogyan táplálkozzunk, kertészkedjünk, vagy alakítsuk az emberi kapcsolatainkat, már az nagyon nagy dolog, és súlyos következményei lehetnek.

Na de az örökkévaló sorsunkkal kapcsolatban ki mer egyáltalán megszólalni? Fura, de annak ellenére, vagy tán pont azért, mivel nagy a tét, mégis ez a legegyszerűbb. Egyfelől meghaladja a legbölcsebb emberek lehetőségeit is, hiszen ha nekünk kellene kitalálni, mit is lehet ezzel kezdeni, akkor teljesen reménytelen vállalkozás volna.

Ezért az esélytelenek nyugalmával mondhatnék bármit anélkül, hogy attól kellene tartanom, én okozom mások vesztét. Másfelől viszont pont ezzel kapcsolatban merem minden kétséget kizáróan kijelenteni, hogy el van intézve.

Mai újszövetségi igénk Péter azon beszédéből való, amit Kornéliusz házában mondott. A közvetlenül ezt megelőző mondat így hangzik: „Most értem meg igazán, hogy Isten nem személyválogató, hanem minden nép között kedves előtte, aki féli őt, és igazságot cselekszik.”

 

 

 

Szólj hozzá