2024. feb 15.

Kegyelmi ügy

írta: pistibacsi
Kegyelmi ügy

de ez most egy másik

ferenc_papa_novak_orban_fit_1200x10000.jpg

Az ország lázas. Ezt eredetileg Kónya Levente József presbiter mondta saját egyházáról, a reformátusról, a nemrég Gulyás Mártonnak a Partizánon adott interjújában. Nagyon egyetértek vele. Egyrészt borzasztó tragédia, ami a bicskei gyerekekkel történt, főleg az, hogy egyikük öngyilkosságba menekült. Ilyen az, amikor habzó szájjal család- és gyermekvédelemről fröcsögnek, és boldog-boldogtalant bűnbakká tesznek, melegeket, libsiket, baloldalt, Nyugatot, csak a többnyire saját köreikből kikerülő erőszaktevőket mentegetik mindenáron, és a mindenkori áldozatokat hibáztatják.

Ami most az országban történik, az egy reménybeli tisztulás nagyon-nagyon kezdeti kis csírája. Tegye fel a kezét, aki meglepődött a történteken. Mármint a mások kárára való kegyelem osztáson és aztán a lebukás utáni lemondásokon. Habár lehet, hogy tompult közvalóságunkban már azt is magyarázni kell, hogy mi a különbség a lebukás és a felelősségvállalás között. (Nekem meg végre megmagyarázhatná már valaki, hogy amikor használja azokat a szavakat, hogy „jobboldal”, meg „baloldal”, pláne úgy, hogy ő valamelyiknek az elkötelezettje vagy ádáz ellensége, akkor mégis mi a búbánatos mennykőt ért alatta 2024-ben Magyarországon)

Arra viszont szeretném felhívni a nagybecsű közönség figyelmét, hogy amikor egyáltalán nem ártatlan bűnbakok egész garmadája űzetik már lassan a pusztába, nem ártana számolni a lehetőséggel, hogy előbb utóbb mindenki sorra kerül. És hát ugye közben mindig pont a főkolompos kerül ki diadalmasan a fejek hullásából. Így viszont neki meg azzal kell számolnia, hogy előbb-utóbb egyedül marad. Oszt ha gyön az igazi farkas, mán nem lesz kit odadobjon neki maga helyett.

De hogy ne legyek ennyire talányos: Balog Zoltán személye, „kegyessége” mindig is távol állt tőlem. Egyik legirritálóbb megnyilvánulása beleégett a memóriámba: amikor egy újságíró egy kérdéssel fordult hozzá, talán a Szájer ügy kapcsán, akkor ő ezt a hetyke választ adta: „Majd ha megtérnek, akkor adok interjút”.

Embeeeer! Hát most jössz a templomból?

Ki építette fel hosszú évek alatt azt a kimérát, amelyik már vagy harminc éve, vagyis ellenzéki és liberális korától fogva rányomja a „bélyegét” (hogy szépen fogalmazzak) a magyar társadalomra? Ki tanította meg neki, ha nem te, hogy „térdre csuhások” helyett elég azt gondolni, hogy a „jóistenke” akarata mindaz, ami megtörténik, ha segítünk egy kicsit neki, hogy pont úgy történjen, ahogy mi akarjuk, ennélfogva az akár csalással, akár utolsó pillanatban, éjszaka végbevitt törvénymódosítással, akár demagógiával, akár tíz kiló krumplival, akár álszent propagandával, láncszavazással, félelemkeltéssel, fenyegetéssel, bűnbakképzéssel, karaktergyilkossággal, hazug ígéretekkel és más aljasság árán megszerzett hivatal is isteni legitimációjú?

Most azonban együtt érzek veled, püspök úr. De feltenném a kérdést, ha találkoznék veled: Tényleg azt gondoltad, hogy olyan nélkülözhetetlen tartóoszlopa vagy az általad felépített kiméra rendszerének, hogy az első adandó alkalommal nem fog gondolkodás nélkül beáldozni, ha ettől azt reméli, hogy ő még mindig hetykén kerülhet ki a balhéból?

Most nagy a tét. Ha maradsz, akkor szakadás, rohadás, vagyis mindaz, ami eddig is volt, csak el lehetett fedni százmilliós beruházásokkal. Ha lemondasz, akkor a víz nem mossa le se rólad, se az egyházadról, hogy egy kormányzati, vagy párt irodában döntöttek egy magas egyházi tisztségről. Ilyen utoljára a legrosszabb emlékű Rákosi időkben történt. Nem akarok viccelni, mert ezek komoly dolgok. De valahogy eszembe jut Krúbi egyik sora, csak kicsit átköltöttem: „Zoli ne menj el!”

***

Viccet félretéve: van kegyelem. Igazi. Isten kegyelme. Jézus Krisztus tényleg azért lett emberré, hogy megmutassa, igenis lehetséges emberként létezni, élni ebben a világban is. Neki ez az életébe került. Mert ilyenek vagyunk: bűnbakokat gyártunk, és azt hisszük, hogy így megússzuk a szembesülést magunkkal. A bűnbakok többnyire ártatlanok. Akiknek pedig kegyelmet osztogatunk mások kontójára, azok viszont valódi bűnösök. Velünk együtt. Pedig valójában mindnyájan Isten gyermekei, az ő képmása vagyunk. Nagyon szeret minket. Téged is. Balog Zoltánt is. Orbán Viktort is. Varga Juditot is. Novák Katalint is. Magyar Pétert is. Rogán Antalt is. Bayer Zsoltot is. Valamelyik név olvastán valószínűleg beléd jött az ideg. Magam is így vagyok ezzel, ha Kirill pátriarkára, Donald Trumpra vagy Vlagyimir Putyinra gondolok, netán az imént felsoroltak közül némelyekre. De tudom, hogy az én nevem, vagy a pofázmányom is valaki, valakik számára irritáló. Egyedül a mennyei atya, aki mindnyájunkat képes szeretni. Ugye nem csak nekem tűnik fel a képen, hogy Novák Katalin és Orbán Viktor alig bírják visszatartani a nevetést? Talán ez jár a fejükben: "Szegény öreg, ez meg komolyan gondolja ezt az egészet." Hát, valahogy így vagyunk az Örökkévalóval is. Persze a pápa egy ember, és mivel én evangélikus vagyok, nem muszáj azt tartanom róla, hogy hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen. De azért a magyar katolikus püspökökhöz képest több bizalmam van irányában. Pláne hozzájuk képest, meg a magyarországi politikai kereszténységhez képest, amitől a gyomrom fordul fel.

A kegyelem, Isten kegyelme azonban elég mindnyájunknak.

És nem lenne baj, ha már végre kiderülne, lelepleződne. Nincs véletlenül egy szemfüles 444-es újságíró, aki kiszúrja, vagy aki komolyan vesz egy külsős infót? Ne kelljen már senkinek meghalnia. Én például simán lemondanék minden tisztségemről. De már nem sürgetem. Ha megélem, négy év múlva nyugdíjba mehetek. Kegyelmet kérek nektek, bűnösöknek. Az ártatlanul értetek is meghalt Jézusra hivatkozva. Ja, ezt a Rogán központban nem tudják, de van annál azért magasabb hely. Az Örökkévaló trónjától jött egy tuti infó, hogy ez a kegyelem már nektek is le van zsírozva. Nem titkos, hanem nyilvános, csak eddig keveseket érdekelt. Te hogy vagy ezzel? Viktor például? 

 kép forrása: https://168.hu/itthon/novak-katalin-koztarsasagi-elnok-papalatogatas-orban-kover-ferenc-papa-sandor-palota-257598 

 

Szólj hozzá