2021. ápr 26.

Biztató szavak 21.

írta: pistibacsi
Biztató szavak 21.

evangélikus bibliaolvasó Útmutató – április 27. kedd

„A föld végén ragadtalak meg, annak legszéléről hívtalak el. Ezt mondtam neked: Szolgám vagy! Kiválasztottalak, nem vetlek el téged!” (Ézs 41, 9)

„Azt kérdem tehát: Elvetette Isten az ő népét? Szó sincs róla!” (Rm 11, 1a)

csak_egy_van_ami_orok.jpg

Nem csak a nappalok és éjszakák, meg az évszakok váltják itt egymást, hanem az emberi kapcsolataink is szüntelenül változnak.

Ki a hibás? Én, vagy a másik?

Senki nem akar „hibás” lenni. Hiszen tudjuk: "kettőn áll a vásár". Így aztán ameddig csak lehet, hitegetjük magunkat, erőlködünk. Ha ennek ellenére sem megy, akkor jobb híján hazudunk. Magunknak is. Néha élethosszig.

És közben mondogatjuk: „Csak rajtad múlik, elhatározás kérdése, fejben dől el...vedd elő a jobbik eszed, és ha állhatatos vagy meg kitartó és becsületes, akkor mindent át lehet hidalni...”

Ez azonban nem igaz.

Még a legeredendőbb, a szülő-gyerek kapcsolat is véget ér egyszer – ha nem is valamelyikük hibájából, de a természet rendje szerint sajnos mindenképpen. Ismerjük az igét: „ha apád és anyád elhagynak is...”

Tagadhatatlan, hogy léteznek élethosszig tartó barátságok és szerelmek. Csakhogy ez nem emberi erőfeszítések, vagy jól alkalmazott technikák eredménye, hanem ajándék.

Egyvalami, azaz egyvalaki tud csak hűséges lenni. De ő tényleg. És akkor is, ha a másik, azaz te magad minden lehetségeset elrontottál. Itt nem kettőn áll a vásár. Isten döntött, és kész. Ha egyszer igent mondott rád, akkor az sosem halványul el, főként sosem válik nemmé.

 

 

 

Szólj hozzá