henkajpan

hol van, hol nincs

2020. nov 30.

Nebántsvirágok?

írta: pistibacsi
Nebántsvirágok?

Vigyázat, hamisítják!

Mert a Seregek Ura, aki a maga dicsőségére küldött el engem, ezt mondja azokról a népekről, amelyeknek ti zsákmányul estetek: Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja! (Zak 2, 12)

Ki vádolná Isten választottait? Hiszen Isten az, aki megigazít. (Rm 8, 33)

nebantsvirag.jpg

Általános iskolás koromban, még messze nem voltak ilyen elképesztő vagyoni különbségek az emberek közt, mint most. Páriák azonban akkor is éltek köztünk. A mi osztályunkba is járt néhány ilyen gyerek. Szegényes körülmények között laktak, ez meglátszott az öltözetükön. Pedig akkoriban még kötelező viselet volt a kék köpeny, de azon is átütött a szegénység szag. Egyikükben sem a fiút vagy a lányt láttuk, hanem csak azt a bizonyos megvetni való valamit.

...

Tovább Szólj hozzá

bántalmazás páriák Isten szeme fénye

2020. nov 28.

Mint a mező virága

írta: pistibacsi
Mint a mező virága

az első ádventi gyertyához

„Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által. „Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull, de az Úr beszéde megmarad örökké.” Ez pedig az a beszéd, amelyet hirdettek nektek. (1Pt 1, 22-25)

rozsa_foto.jpg

Az Úr érkezése. Szeretet ünnepe. Szépen hangzó szavak. Vajon van mód komolyan venni és kezdeni velük valamit tömegben tolongva? Persze. Sőt, ott lenne időszerű csak igazán. Mégis, egészen máson jár ilyenkor az ember esze, ugye. Feladatok. Tennivalók. ...

Tovább Szólj hozzá

élet keresztény szeretet biblia evangélikus igazság balassagyarmat mulandóság áfvent

2020. nov 23.

O. I. Original Intelligence (2021)

írta: pistibacsi
O. I. Original Intelligence (2021)

Avagy a physis rendjéről

„Ezt mondja a magasztos, a felséges, aki örök hajlékában lakik, szent az ő neve: Magasságban és szentségben lakom, de a megtörttel és alázatos lelkűvel is. Felüdítem az alázatosak lelkét, felüdítem a megtörtek szívét.” (Ézs 57, 15)

„Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélkül való juhok, és kezdte őket sok mindenre tanítani.” (Mk 6, 34)

leonardo.jpg

Az ember a természet része.

Igen, a füstölgő gyárkéményeivel, autóival, erőműveivel, a Troposzférát kerozin égéstermékkel telepermetező repülőivel, az őserdők és állatfajok százainak irtásával, az óceánok olajjal és műanyagokkal való agyonszemetelésével, a termőföld elszikesítésével, a ...

Tovább Szólj hozzá

keresztény biblia evangélikus balassagyarmat Jézus

2020. nov 20.

Az Időszabó

írta: pistibacsi
Az Időszabó

dámák, királyok, ászok és tökfilkók egy pakliban

„Ő szabja meg a különböző időket és alkalmakat. Királyokat taszít el, és királyokat támaszt. Ő ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt a nagy tudósoknak.” (Dán 2, 21)

„Nagyok és csodálatosak a te műveid, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a te utaid, népek királya: ki ne félne téged, Urunk, és ki ne dicsőítené a te nevedet, hiszen egyedül te vagy szent: mert a népek eljönnek mind, és leborulnak előtted, mert nyilvánvalóvá lettek igazságos ítéleteid.” (Jel 15, 3-4)

2020_11_20.jpg

Feltételezem, hogy esetleg lehetnek olyanok, – na most nem magamra gondolok, hiszen jámbor keresztyénként, eltekintve a hirtelen felindulásból tett meggondolatlan kijelentéseimtől, soha nem mernék komolyan pimaszkodni az Örökkévalóval – de ...

Tovább Szólj hozzá

apokalipszis biblia evangélikus balassagyarmat keresztyénség Jézus

2020. nov 18.

Nem patikamérlegen

írta: pistibacsi
Nem patikamérlegen

Vagy mégis?

„Szeresd felebarátodat, mint magadat! Én vagyok az Úr!” (3Móz 19, 18)

„Csak nevemért tűrtem ilyen sokáig, dicsőségemért fékeztem magam, és nem pusztítottalak el.” (Ézs 48, 9)

„Urunk, Istenünk, más urak voltak a gazdáink, nem te, de csak a te nevedet dicsérjük.” (Ézs 26, 13)

merleg.jpg

A hét első fele az Útmutató kiírt igéi szerint – hétfőtől szerdáig – Isten és az ő népe, tehát Isten és ember kapcsolatáról szól. Mint oly sokszor elmondtam, leírtam, ez egy tipikusan aszimmetrikus kapcsolat. Ezekben az igékben azonban különösen is erősen jelenik meg ez az aszimmetria. Nem pusztán arról van szó, hogy Isten úgymond „többet tesz bele” ebbe a kapcsolatba.

Ha egy híd építéséhez hasonlítanánk, akkor ugye eleve ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 18.

Az Alfa és az Ómega

írta: pistibacsi
Az Alfa és az Ómega

Benkő Lászlóra emlékezve

„Megérti majd, hiába titkolom

Hogy én egy más világhoz tartozom”

omega.jpg

 

Apám nyugdíjba menetele előtti utolsó munkahelye a miskolci Kilián Gimnázium, amit 13 éven át igazgatott. Ebben az időszakban a családi nyaralás az iskola balatonfenyvesi táborában eltöltött két hét volt. 1979-ben épp az Omega tartotta a Gammapolis albumot bemutató koncert körútját, amelyen útba ejtették a fonyódi szabadtéri színpadot is. Mi sem természetesebb, éltem a lehetőséggel.

Több szempontból is történelmi jelentőségű esemény volt. A Gammapolis a maga 650ezer eladott példányával minden idők legsikeresebb magyar nagylemeze lett. És itt sürgősen hozzá kell tennem a megjegyzést, miszerint az Omega zenéjét igazán kedvelők többsége számára ...

Tovább Szólj hozzá

omega benkő lászló

2020. nov 10.

Edény és fáklya

írta: pistibacsi
Edény és fáklya

„Fordulj hozzám, légy kegyelmes! Adj erőt szolgádnak, segítsd meg szolgálóleányod fiát!” (Zsolt 86, 16)

„Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel Krisztus Jézusban.” (Fil 4, 19)

20201110_170127.jpg

Gyakori szófordulat keresztyén imádságokban: „ üres edény vagyok, Uram ”. Énekszövegben is szerepel ez a kifejezés. Sőt, sajátosan egyfajta híd lehet ez a személetes hasonlat a különböző vallások között is. Hiszen az önkiüresítés a buddhizmusban is ismert fogalom.

Betölteni csak űrt lehet

Hiányra van tehát szükség ahhoz, hogy az ember be tudja fogadni az igazi tartalmat.

Az imádság szerint az ember szeretné befogadni Istent. Isten kinyilvánított szándéka, hogy betöltse ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 09.

Függetlenül

írta: pistibacsi
Függetlenül

„Megkereshettek volna, de nem kérdeztek, megtalálhattak volna, de nem kerestek. Itt vagyok, itt vagyok! – mondtam a népnek, amely nem hívta segítségül nevemet.” (Ézs 65, 1)

„Hiszen azt tartjuk, hogy hit által igazul meg az ember, a törvény cselekvésétől függetlenül.” (Rm 3, 28)

pic_0135.JPG

Nem kérdeztem.

Mert mire kérdéseim lettek volna, már tele volt gyömöszölve a fejem válaszokkal. Válaszokkal olyan kérdésekre, amelyeket még fel se tettem. Először talán csak a szülők és nagyszülők siettek jóindulatúan a segítségemre. Meg általában az idősebbek. Később a tanítók, tanárok, majd még később a spirituális tanítómesterek. Legalábbis egy ideig annak tartottam őket.

És mivel megszoktam, hogy odakint, a fejemen kívül ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 03.

Hacsak nem Wellington

írta: pistibacsi
Hacsak nem Wellington

elmélkedés a mai Útmutató igék kapcsán

„Örüljetek Jeruzsálemmel! Vigadjatok vele mindnyájan, akik szeretitek! Szívből örüljetek vele mind, akik gyászoltátok!” (Ézs 66, 10)

„Abban az órában is megjelent, hálát adott Istennek, és beszélt róla mindazoknak, akik várták Jeruzsálem megváltását.” (Lk 2, 38)

20201101_143656.jpg

 

Földrajzi helyek, főként nagyvárosok megszemélyesítése ismert jelenség. Régebben nálunk Moszkva diktált. Némelyek Washingtontól vagy Londontól vártak segítséget. Vagy elmentek innen. Bécsbe, Párizsba, Stockholmba, Münchenbe, vagy más nyugati nagyvárosok valamelyikébe.

Néhány éve meg már azt láthattuk, olvashattuk óriás plakátokon, hogy Brüsszelt meg kell állítani. Ezek szerint jött. Akárcsak a Duna. Mert az viszont tényleg jön. A Duna az ...

Tovább Szólj hozzá

budapest vallás keresztény biblia evangélikus keresztyén jeruzsálem világvége balassagyarmat wellington Ószövetség Újszövetség

2020. nov 01.

Hogy így?

írta: pistibacsi
Hogy így?

Képzelt párbeszéd

- Állítólag... legalábbis egyesek azt beszélik... Nem tudom, te mit hallottál róla, … de mértékadó véleményvezérek is képviselik ezt a vélekedést...

- Mit? Na! Mondjad már!

20201101_165428_burst01.jpg

- Hát, hogy állítólag...

- Mit állítólag?

- Hát, hogy...

- Hogy?

- Hogy meg kell halni.

- Micsoda?

- Komolyan! Ezt mondják.

- Te szívatsz.

- Nem, nem. Most nem április elseje, hanem november elseje van. És különben sem vagyok vicces kedvemben.

- De most ez tényleg... akkor is. Ez ha igaz, akkor nagyon nagy gáz van.

- Hát ez az!

- Mert akkor minek tanulunk? Minek dolgozunk? Minek építünk házat? Minek fészbukozunk? Minek táncolunk és énekelünk?

- Hát ez az!

- És minek születtünk meg egyáltalán?

- Na? Ugye? Mégis ...

Tovább Szólj hozzá

élet halál párbeszéd feltámadás evangélikus kereszténység balassagyarmat keresztyénség mindenszentek halottak napja

2020. okt 26.

Melyikünké nagyobb?

írta: pistibacsi
Melyikünké nagyobb?

Én, én vagyok a vigasztalótok! Miért félsz a halandótól, az olyan embertől, aki a fű sorsára jut? (Ézs 51, 12)

Nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van (1Jn 4, 4)

vegtelen.jpg

Nyiladozó kamasz értelmemmel – na persze nem csak mindig egyedül, magányos elmélkedés gyanánt, hiszen sok társam volt ezen a felfedező úton kortársaim és az idősebbek közt egyaránt – talán elsőként a

végtelen

fogalmára csodálkoztam rá. Ebből pedig magától értetődően következett saját létem parányi voltának felismerése. Egy kiszolgáltatott, sebezhető, anyagba ragadt és idői korlátok közé szorított létforma, amelyik gondolkodni tud. Ez lennék én.

Csakhamar nyilvánvalóvá vált az is, hogy ezt az alávetettséget ...

Tovább Szólj hozzá

élet vallás keresztény biblia evangélikus keresztyén kereszténység balassagyarmat élet értelme végtelen ószövetség keresztyénség mulandóság hiábavalóság élet célja Jézus Ószövetség Újszövetség

2020. okt 20.

Papírforma

írta: pistibacsi
Papírforma

A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik. (Préd 7, 14)

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott. (Rm 8, 28)

papirforma.jpg

Mostanában, mint amikor egy dallam nem hagyja nyugodni az embert, úgy szólal meg a gondolataimban szinte minden bibliai idézettel kapcsolatban az ateista, szkeptikus, agnosztikus szemlélet.

Itt van például ez a Prédikátor könyvéből vett idézet. Mindenki tapasztalja, hogy vannak az ember életében jobb és rosszabb napok. Mindenki megéli ezeket, és mindenki tud örülni a jónak, vagy képes kezelni az őt ért kellemetlenségeket.

Minek ebbe ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 12.

Nincs más

írta: pistibacsi
Nincs más

Megismerni - bibliai értelemben

Te vagy az én Uram, rajtad kívül nincs, ami jó nekem. (Zsolt 16, 2)

Az pedig az örök élet, hogy megismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, Jézus Krisztust. (Jn 17, 3)

 

blogra_4.jpg

 

Aki volt már szerelmes, jól ismeri a zsoltárvers második felében megfogalmazott érzést. „Rajtad kívül nincs ami jó nekem”. Végre érzem, hogy élek. Eddig olyan szürke és unalmas volt minden napom, de most kinyílt számomra a világ. A közeledben, a karjaidban, vagy mélyen a szemedbe nézve biztosan tudom, hogy az élet igenis értelmes és szép. Mindenem vagy.

Ugyan miért ne lehetne Isten iránt így érezni? Gyönyörűek azok a végletes kijelentések, amelyeket a Biblia néhány szereplője megfogalmazott egy-egy szélsőséges, épp ezért ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 09.

Munkára fel!

írta: pistibacsi
Munkára fel!

Ne nyögve nyelve...

Én azonban ezt mondtam: Hasztalan fáradoztam, semmiért, hiába pazaroltam erőmet. De az Úrnál van az én ügyem, és munkám jutalma Istenemnél (Ézs 49, 4)

Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban. (1Kor 15, 58)

 

02.jpg

 

A munka elválaszthatatlan az embertől. És ahogyan maga az ember, úgy legfőbb tevékenysége is ellentmondásos. Ki ne ismerné a hétfő reggeleket, amikor arra ébredünk, hogy menni kell gályázni, és jaj, mikor lesz már végre péntek? Ugyanakkor a munkanélküliség az egyik legrettegettebb állapot.

Munkát, kenyeret!

- skandálták a proletárok a gazdasági világválság szorongató ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 07.

Megvilágosodás

írta: pistibacsi
Megvilágosodás

Fától az erdőt

Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát – így szól az én Uram, az Úr –, hanem azt, hogy megtérjen útjáról, és éljen. (Ez 18, 23)

Én világosságul jöttem a világba, hogy aki hisz énbennem, ne maradjon a sötétségben. (Jn 12, 46)

20201007_121951.jpg

Tételezzük fel, hogy az emberek tökéletesek, és maradéktalanul beteljesítik azt a tervet, amelyet Isten a teremtésnél számukra készített. Egy boldog világ, ahol minden csupa öröm, derű és harmónia. Akárcsak egy zenekarban. Ám elég egyetlen hamis hang, hogy az egészet tönkretegye. Az ilyen zenészt kirakják.

Vagy egy gyárban, ahol futószalagon folyik a termelés, a végén ellenőrzik mindegyik kész darabot, és a selejtet kidobják. Csakúgy, mint a gyümölcs szüretelésekor a férgeset, ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 05.

Tömlő

írta: pistibacsi
Tömlő

Útmutató 2020. október 6.

Többé nem rejtem el orcámat előlük, mert kitöltöm majd lelkemet Izráel házára – így szól az én Uram, az Úr. (Ez 39, 29)

A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz. A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele. (1Kor 12, 4-7)

f361f978a07956fc109d34611db2605a_pmir1.jpg

Isten elrejti az arcát? Méghozzá a saját népe elől? Hiszen éppen azért hívta el Ábrahámot, és azért választotta Izráelt, hogy rajtuk keresztül mutassa meg magát minden népnek. Most meg az derül ki, hogy még a sajátjai elől is elrejtőzött? Igen, úgy tűnik, ...

Tovább Szólj hozzá

vallás keresztény biblia evangélikus keresztyén kereszténység balassagyarmat ószövetség keresztyénség Jézus Újszövetség

2020. okt 02.

Gyógybocsánat

írta: pistibacsi
Gyógybocsánat

Útmutató 2020. október 2.

Ézs 57, 18 „Láttam, hogyan élt, mégis meggyógyítom! Vezetem őt, vigasztalással fizetek neki”

Mk 2, 17 „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.”

 

voroskereszt.jpg

 

Megérdemled, hogy meggyógyítsalak?

- kérdezi a doktor bácsi a rossz gyerektől, miközben két ujjával tréfásan megcsippantja húsos kis arcocskáját. Meglehetősen morbid jelenet lenne. Mégsem teljesen ismeretlen az a gondolat, hogy betegség és betegség közt különbség lehet. Van, aki úgymond „tehet” a betegségéről. A dohánytermékek dobozán elrettentő fotók utalnak arra, mennyiféle szörnyű kórnak, elváltozásnak lehet kiváltó oka, elősegítője a dohányzás. Az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. sze 29.

Útmutató - szeptember 29.

írta: pistibacsi
Útmutató - szeptember 29.

Már megint az alapok

Csak szeressétek az igazságot és a békességet. (Zak 8, 19b)

Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket. (Jn 8, 32 )

 

peli.jpg

 

Igazság és békesség – gyakran úgy találkozunk ezzel e két fogalommal, mint amik egymással ellentétesek. Minden konfliktus, főleg a népcsoportok, vagy társadalmi osztályok közötti ellentétek arról szólnak, hogy az egyik fél szeretné, ha minden maradna a régiben, míg a másik változást akar. Ha nem történik semmi, azt nevezik békességnek. A változásokat pedig mindig az igazságosság nevében követelik. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egyik ember megkárosítja a másikat, vagy az életére tör. A sértett igazságért kiált, míg vannak, akik csitítják: a békesség érdekében inkább ...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 23.

Alternatív evangélium

írta: pistibacsi
Alternatív evangélium

bunos_asszony_es_jezus.jpg

Dirk Bouts: Jézus, Simon farizeus házában 1473 körül, Olaj, fa, 61x40 cm, Staatliche Museen, Berlin (forrás: http://www.biblia.hu/muv_jkm/jkm_35.htm )

 

Néha kísértésbe esek, hogy egy-egy bibliai szöveget átírjak. Elsőként Lukács evangéliumának 7. fejezetéből a 36-tól az 50-ik versig tartó ismert szakasznak képzeltem el másfajta befejezést. Ha valaki elolvassa, még az sem kizárt, hogy felsejlik benne az a következtetés, talán nem is én vagyok az, aki átköltöm a Szentírást, vagy az eredetitől jócskán eltérő tartalmat, idegen irányt adok régóta ismert tanításoknak.

Egy farizeus arra kérte Jézust, hogy egyék nála. Ő bement a farizeus házába, és asztalhoz telepedett.Egy bűnös asszony pedig, aki abban a városban élt, ...

Tovább Szólj hozzá

vallás keresztény biblia evangélikus keresztyén kereszténység balassagyarmat keresztyénség Jézus jézusi etika Újszövetség

2020. júl 22.

Az alkohol egy vegyület

írta: pistibacsi
Az alkohol egy vegyület

Alkoholról és alkoholizmusról 7/7

istike_index.jpg

Az alkohol is meg a víz is vegyület. Ez nem nagy kinyilatkoztatás, eddig is tudtuk. De azért érdekes. Két vegyület. Az egyik, nevezetesen az alkohol úgynevezett „szerves” vegyület. Mindkettőnek köze van hozzánk. A víz alapvető feltétele az életnek. Pedig az egyik legegyszerűbb molekula a dihidrogén monoxid. Mégis ebben alakult ki az élet, és folyamatosan szükség is van vízre mindenféle élet fenntartásához. Az alkohol ezzel szemben szerves, és viszonylag összetett kémiai alakzat, mégsem létfeltétel. Sőt, bizonyos körülmények közt veszélyessé válhat az életre.

Történt, hogy egy átlagos bulizós éjszakára virradóan emberünk eléggé gyengének érezte magát. Máskor is megesett ez, sőt, az utóbbi időben egyre gyakrabban. Most ...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 20.

Antialkoholista apostolság?

írta: pistibacsi
Antialkoholista apostolság?

Alkoholról és alkoholizmusról 6/7

istike_index.jpg

Vajon ha valaki sofőrként szabálytalankodik és balesetet okoz, akkor az autó a hibás?

Ha egy nő vagy férfi olyan taszító és ellenszenves, hogy nem tudsz annyit inni, hogy megkedveld őt, vajon józanul menni fog?

A hittel, megtéréssel együtt jár az is, hogy egy csapásra megváltozik az ember, de legalábbis egy bizonyos nyárspolgári, farizeusi viselkedést kell idővel magára erőltetnie?

Ki és miért haragudhat az alkoholra?

Ezekre, és más hasonló izgalmas kérdésekre keresem a választ ebben a kis videóban.

Mivel a szöveget ez alkalommal nem írtam le előre, így aztán most nem tudok mást tenni, mint megtisztelő figyelmükbe, figyelmetekbe ajánlani magát a filmet.

Hátha érdekel valakit.

Íme:

 

istike_6.jpg

 

...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 17.

Ki miért iszik?

írta: pistibacsi
Ki miért iszik?

Alkoholról és alkoholizmusról 5/7

istike_index.jpg

„Casus bibendi”, azaz ok az ivásra mindig van. Névnap, születésnap, karácsony, Szilveszter, húsvét, május 1, augusztus 20, de amúgy egész nyáron játszik a csapolt meg az üveges is. Télen néha a többi mellett esténként jólesik a forralt bor. A törpe uszkár sétáltatása ürügyén való reggeli felesezés elsősorban a nyugdíjasok kiváltsága.

Ha lelki okokat bolygatunk, akkor elsőként a bánat jut talán eszünkbe. Elhagyott a kedvesem, visszatapsoltak a vizsgán, kirúgtak a munkahelyemről, elárultak a barátaim, nem sikerült annyiért eladni a tizenöt éves Renault-t, amennyiért reméltem, megjött a gázszolgáltatótól az éves elszámolás, nem fogadták el a pályázatomat, stb.

Aztán ott vannak a sikerek, az örömök! Ezt meg ...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 15.

Alkoholról és alkoholizmusról 4/7

írta: pistibacsi
Alkoholról és alkoholizmusról 4/7

Összefüggésben van-e az alkoholizmus a hittel, megtéréssel?

istike_index.jpg

Természetesen mindenki tudhatja, hiszen a Biblia világosan mondja, mert a biblia az olyan, hogy beszél, érted, hogy a megtéretlen ember, aki nem van megtérve, az iszik, drogozik, cigerettázik, verekszik a kocsmában, maszturbál, homoszexualizál, vonulgat, bőrtangában vonaglik, csúnyán beszél, cserélgeti a partnereit, elválik. Az ilyeneket utálja az Úr. De persze nem magát az embert, hanem a bűnt. Mert Isten gyűlöli a bűnt, de szereti a bűnöst. És Jézus Krisztus azért halt meg, hogy megszabadítson a bűntől.

Tehát aki meg van térve, az már többé nem iszik, nem drogozik, nem cigerettázik, nem maszturbál, nem homoszexualizál, nem vonulgat, nem beszél csúnyán, nem cserélgeti a partnereit és nem válik el. Mert az emberrel kapcsolatban az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 13.

Kiből mit hoz ki az alkohol?

írta: pistibacsi
Kiből mit hoz ki az alkohol?

Alkoholról és alkoholizmusról 3/7

 

istike_index.jpg

A leggyakrabban említett példa az alkohol hatására agresszívvé váló családfő, aki a kocsmából hazatérve kérdés és köszönés nélkül ütlegelni kezdi a feleségét és/vagy gyerekeit is, üvöltözik velük, folyamatos rettegésben tartja őket, pokollá teszi az életüket. Nagyon sokan élnek bántalmazó kapcsolatban, vagy bántalmazó családban.

Sok esetben az önálló döntésre elvileg képes felnőtt házastárs sem tud, vagy nem mer kimenekülni ebből a szörnyű helyzetből. Inkább tűr, próbál együtt élni a napi borzalommal. A gyerekeknek esélyük sincs. Azaz, olvastam már olyanról, hogy egy kiskamasz saját maga kérte állami gondozásba vételét, hogy távol tartsa magát az őt rendszeresen összeverő apjától. Bátor, és ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása